2018-08-26: Veckocheck på OMXS30, SP500 och DAX

Den gångna veckan bjöd på uppgångar för alla tre index som jag går igenom varje vecka på den här bloggen. OMXS30 förefaller att på allvar ha brutit upp från sin negativa trendkanal, SP500 har fortsatt upp och noteras nu precis vid tidigare ATH, medan DAX, efter en svag rekyl, mest stått och stampat.

OMXS30

Efter att ha brutit ut från den negativa trendkanalen, genomlevt en väntad mindre rekyl, har OMXS30 under de senaste två veckorna självsäkert visat att det här utbrottet är att räkna med. På kort tid, under kraftiga uppgångar, har två motstånd av betydelse tagits ut – det sista med nöd och näppe. Till den positiva bilden kan vi nu även räkna en högre botten och en högre topp.

Nu ställer jag in siktet mot nästa topp kring 1680. Resan dit lär inte vara rak och med sju dagar med uppgång är inte heller oddsen de bästa. Däremot ser jag rekyler som köpvärda, i synnerhet om de sammanfaller med FIB-nivåer eller kring tidigare stödet runt 1630. Faller vi under 1600 förändras emellertid bilden och vi bör handla mer försiktigt. Det troliga scenariot är emellertid nya högre nivåer.

OMXS30-20180826
OMXS30, dagsgraf.

På lång sikt: Neutral (topp från 2017 måste tas ut)

På medellång sikt: Positiv

På kort sikt: Positiv

 

S&P-500

Efter att kursen brutit upp från den negativa triangeln i början av maj har siktet varit ställt på högre nivåer och, i synnerhet, den tidigare högsta-nivån. På den sista handelsdagen nådde vi äntligen hela vägen fram, nästan på millimetern. Dylika nivåer, som bär på en extra stor vikt, brukar som regel medföra en ökad turbulens och vi bör räkna med att så är fallet även här.

Personligen vore jag inte förvånad om vi såg ett ökat säljtryck kring den här nivån. Efter en såpass lång uppgång  utgör toppen en rimlig avsäljningsområde för de som vill säkra sin vinst. Med det sagt pekar alla pilar uppåt, dystra tidningsrubriker och domedagsprofetior obeaktat, och då bör en aktiehandlare även manövrera därefter. Således bör opportunister som satsar på nedgång vara kortsiktiga och köpare beredda på positiva signaler. Bryter vi över tidigare ATH står också vägen utan hinder, vilket inte sällan resulterar i snabba uppgångar.

S500-20180826
SP500, dagsgraf.

På lång sikt: Positiv

På medellång sikt: Positiv

På kort sikt: Positiv

 

DAX

Medan OMXS30 och SP500 tydligt hämtat sig från sluttande trender som varit intakta sedan årsskiftet (eller lite tidigare i OMXS30s fall) har det tyska indexet inte orkat följa med. Tvärtom har utvecklingen varit minst sagt undertryckt. Det ser ut att vara på väg att ändras då kilformen som DAX handlas i är nära att slutas. Något som brukar “tvinga” fram en snabb förändring.

Att söka förutspå utfallet är allt annat än självklart i det här läget och  förutsättningarna för att ta position således inte är de mest fördelaktiga. Då den långsiktigt stigande trendlinjen (den stigande streckade linjen) än så längre inte har brutits ser jag chanserna för ett positivt utbrott som större. Med det sagt kommer tydliga rörelser ut från kilen att vara värda att agera på, oavsett riktning.

B DAXI-20180826
DAX, dagsgraf.

På lång sikt: Neutral (negativ MA200 men positiv långsiktig trendlinje)

På medellång sikt: Neutral

På kort sikt: Negativ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s